Communicatie bij participatie in gebiedsontwikkeling

Participatie is inmiddels niet meer weg te denken in de totstandkoming van ruimtelijke plannen. In deze communicatietraining leer je alles over mensgerichtheid en communicatie. Maar ook over de diverse participanten betrokken bij gebiedsontwikkeling. 

Offerte aanvragen

Vragen over deze training?

Wij vertellen je graag alles

Rianne Meenks
Coördinator Kubiek Academy

De trainers

Govert-Henk Mijnders, trainer communicatie
Govert Henk Mijnders
Trainer

Participatie is inmiddels niet meer weg te denken in de totstandkoming van ruimtelijke plannen. In deze communicatietraining leer je alles over mensgerichtheid en communicatie. Maar ook over de diverse participanten betrokken bij gebiedsontwikkeling. Bij de gebiedsontwikkeling horen coöperativiteit én assertiviteit. Ook wel geven en nemen. We leren om met de partners tot een gezamenlijk resultaat te komen, waarbij zo veel mogelijk de win-win situatie wordt bereikt. Door verdiepende vragen kom je erachter met wie je te maken hebt en hoe het project er uit ziet. Hoe je echt de aandacht trekt. Wat het belang is van de andere participanten. Je krijgt meer inzicht in verdiepend analyseren en leert coöperatief samenwerken, wederzijdse belangen spelen daarin de centrale rol.

Deze training gaat in op het bouwen van een goede relatie, zodat ook lastige zaken besproken kunnen worden als ze zich voordoen. Want na een lopend project wil je ook weer bij een volgend project enthousiaste participanten betrekken bij de besluitvorming.

De volgende vragen komen aan bod

Hoe ga je om met verbale communicatie én non verbale communicatie (lichaamstaal)?
Hoe ga je om met een moeilijke vraag? En hoe kun je hierop reageren?
Hoe blijf je kansen zien voor verbetering in de samenwerking?

Het programma

Dagdeel 1: Stevigheid in Communicatie
In het eerste dagdeel gaan we in op de basiscommunicatie met de projectpartners. Door middel van onderlinge rollenspelen ga je ook oefenen met het voeren van gesprekken.

Vragen die in deze training worden beantwoord zijn onder andere:

  • Hoe creëer je echte aandacht voor de ander?
  • Hoe ga je om met verbale communicatie én non verbale communicatie (lichaamstaal)?
  • Hoe neem je de tijd om te bouwen aan vertrouwen?
  • Hoe ga je om met een moeilijke vraag? En hoe kun je hierop reageren?
  • Hoe ga je om met tijdsdruk?

Dagdeel 2: Omgaan met weerstand

In het tweede dagdeel borduren we voort op de kennis uit het eerste dagdeel. We oefenen met lastige gesprekken waarbij weerstand ontstaat rondom bijvoorbeeld de mate van participatie, het procestempo en de afweging van persoonlijke belangen ten opzichte van het gezamenlijk belang. Ook gaan we in op het zien van kansen bij gebiedsontwikkeling om impasses te doorbreken en plannen naar gezamenlijke tevredenheid te realiseren.

Vragen die in deze training worden beantwoord zijn onder andere:

  • Hoe blijf je kansen zien voor verbetering in de samenwerking?
  • Hoe breng je slecht nieuws? Voor de ontwikkelaar bijvoorbeeld een ernstige vertraging in de aanleg door onverwachte omstandigheden of voor de omwonenden een bouwproject met een flink volume in de directe omgeving.
  • Hoe kies je de juiste woorden en voorkom je woorden die twijfel veroorzaken?
  • Hoe ga je om met de emotie van de ander? Zacht op de mens – Hard op de inhoud.

Doelgroep

Uitermate geschikt voor de diverse partijen bij gebiedsontwikkeling, zoals projectleiders, beleidsadviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling, gemeenten, woningbouwverenigingen en projectmanagers.

Duur

Hele dag

De trainers

Govert-Henk Mijnders, trainer communicatie
Govert Henk Mijnders
Trainer

Vraag een offerte aan voor deze training

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voor hoeveel deelnemers?*

Gewenste duur training*