Hoe maak of wijzig je een omgevingsplan?

Deze training helpt je de technische en juridische eisen van een omgevingsplan te begrijpen en toe te passen, een duidelijke structuur en opbouw te maken die leesbaar en werkbaar is, en het beleid van rijk, provincie en gemeente samen te brengen in een helder plan.

Offerte aanvragen
Omgevingsplan maken of wijzigen

Vragen over deze training?

Wij vertellen je graag alles

Rianne Meenks
Coördinator Kubiek Academy

De trainers

Gerrita Jansen
Trainer
Peter Wallenburg
Trainer

Waar gaat de training over?

De Omgevingswet stelt nieuwe eisen aan gemeenten. Het maken van een omgevingsplan is een complexe technische en juridische taak waar veel bij komt kijken. Hoe zorg je ervoor dat je omgevingsplan technisch en juridisch klopt, helder is opgebouwd en in de praktijk goed raadpleegbaar is? En/of hoe wijzig je het omgevingsplan om themagerichte of gebiedsgerichte ontwikkelingen mogelijk te maken? Onze praktijkgerichte training biedt concrete handvatten en inzichten om succesvol aan de slag te gaan met het opstellen, wijzigen of verder afmaken van (een deel van) het omgevingsplan.

In het eerste dagdeel krijg je inzicht in de technische en juridische vereisten, structuur en inhoud van een omgevingsplan, afgestemd op de situatie binnen jouw gemeente. De volgende dagdelen gaan we specifiek in op de vragen die er spelen vanuit jouw gemeente en helpen en denken wij mee met het schrijven, annoteren en opstellen van het omgevingsplan, telkens verteld vanuit de praktijk maar ondersteund door de wettelijke kaders die de basis zijn voor het omgevingsplan.

Waarom deze training volgen?

Als gemeente sta je voor de uitdaging om het omgevingsplan te ontwikkelen en up-to-date te houden. Deze training helpt je de technische en juridische eisen te begrijpen en toe te passen, een duidelijke structuur en opbouw te maken die leesbaar en werkbaar is, en het beleid van rijk, provincie en gemeente samen te brengen in een helder plan.

Daarnaast is de training flexibel en afgestemd op de behoeften van jouw gemeente. Of je nu aan de start staat of al een concept hebt liggen, wij bieden maatwerkoplossingen die direct toepasbaar zijn.

Onze trainers hebben eigen ervaring met het schrijven van omgevingsplannen en het begeleiden van gemeenten in dit traject. Het is dus ook mogelijk dat onze trainers na het volgen van de training als adviseur aan de zijlijn betrokken blijven bij de verdere voortgang van jullie omgevingsplan en hierbij ondersteuning kunnen bieden.

De volgende vragen komen aan bod

Welke technische en juridische eisen gelden er bij het maken van een omgevingsplan?
Hoe wijzig je het omgevingsplan met betrekking op thema- of gebiedsgerichte ontwikkelingen?
Hoe werkt het annoteren van werkingsgebieden?
Hoe bouw je een omgevingsplan logisch en overzichtelijk op? Welke hoofdstukken en regels zet je bij elkaar?
Wat neem je op in het omgevingsplan? Verordeningen, bestemmingsplannen en beleid. Wat moet, wat mag, en wat mag niet?
Hoe verwerk je het rijksbeleid, provinciaal beleid, je gemeentelijke visie en programma’s en de bruidsschat?
Welke keuzes maak je bij het vertalen van beleid naar regels?

Het programma

Mede afhankelijk van de specifieke wensen kan het programma bestaan uit:

  1. Inleiding
  2. Technische eisen omgevingsplan
  3. Juridische eisen omgevingsplan
  4. Structuur en opbouw van het omgevingsplan
    • Gebiedsgericht of themagericht omgevingsplan
  5. Activiteitgericht of functiegericht omgevingsplan
  6. Inhoud van het omgevingsplan
    • Bestemmingsplannen
    • Verordeningen
    • Instructieregels
    • Bruidsschat
  7. De mate van annoteren
  8. Hoe begin ik?
  9. Plan van aanpak voor het opstellen of wijzigen van het omgevingsplan
  10. Participatie
    • Interne participatie – college en raad
    • Externe participatie
  11. Wijzigingen doorvoeren

Afhankelijk van de situatie binnen jouw gemeente kunnen we ook ingaan nieuwe ontwikkelingen of op specifieke onderwerpen waar jullie tegenaan lopen.

Na afloop van de training heb je veel handvatten gekregen om aan de slag te gaan en blijven met het (wijzigen van) het omgevingsplan. Door als gemeente zelf de opzet van het omgevingsplan te maken en/of de wijzigingen door te voeren, ben je niet afhankelijk van andere partijen, zijn toekomstige wijzigingen eenvoudiger door te voeren en weten jullie zelf het beste hoe je het omgevingsplan moet uitleggen, toelichten en raadplegen.

Doelgroep

Gemeenten

Duur

Drie dagdelen over een periode van een half jaar. Minder of meer is bespreekbaar, mede aan de hand van het stadium waar jullie je als gemeente op dat moment in bevinden.

 

De trainers

Gerrita Jansen
Trainer
Peter Wallenburg
Trainer

Vraag een offerte aan voor deze training

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Voor hoeveel deelnemers?*

Gewenste duur training*